Andrzej Polan

Andrzej Polan to wybitny kucharz, szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach, gwiazda Dzień Dobry TVN Jego kuchnią rządzą 3 proste zasady – najlepsze składniki, nieskomplikowane przepisy, niebiański smak. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków. 

W listopadzie 2018 roku odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne dla młodzieży przeprowadzone przez Pana Andrzeja w fundacyjnym domu przy ul. Omulewskiej 19. Tematem przewodnim spotkania było polskie jabłko i wariacje na jego temat.

Przed rozpoczęciem wspólnych działań w kuchni, odbyła się dyskusja dzieci z Andrzejem Polanem na temat dotychczasowych doświadczeń kulinarnych i pomysłów na dania z polskiego jabłka. Dzięki koordynacji szefa kuchni, podczas spotkania młodzież z Domu Pawła podzielona na mniejsze grupy, przygotowała:

  • babeczki z musem jabłkowym i figami,
  • racuchy drożdżowe w kropki od żurawin z jabłkami
  • jabłka pieczone z twarożkiem i rodzynkami.

Spotkanie miało wspaniałą atmosferę i zapoczątkowało serię planowanych pięknych warsztatów. Kolejne przewidziane jest kulinarne spotkanie świąteczne z dziećmi.

W ramach wsparcia programu przewidziane są warsztaty kulinarne dla dzieci  Fundacji Opiekuńcze Skrzydła przeprowadzane przez Andrzeja Polana, wspólna organizacja wydarzeń i inicjatyw na rzecz programu, wsparcie promocyjne w ramach działalności pana Andrzeja.

fot. Małgorzata Marszałek